Corona FAQ Page PrivateCorona FAQ Page EnterpriseFINANCE_BedrijvenFINANCE_Bedrijven PorscheFINANCE_Bedrijven Man FinanceFINANCE_ParticulierFINANCE_Particulier PorscheWecareMobiliteitsoplossingen_bedrijvenInsuranceInsurance My WayWelkom_BedrijvenWelkom_Bedrijven Porsche FinanceWelkom_Bedrijven MAN FinanceWelkom_ParticulierWelkom_Particulier Porsche FinanceWelkom My WayUw wagen client => LOWCar ConfiguratorMAN SolutionsSimulatie PorscheKlanten toegangVosQuestionsDealerspagina = ExcellerateDealerspagina = contactfichesDealerspagina = Simulatie financieringDealerspagina = Insurance - IboxDealerspagina = Grille TVADealerspagina = PorscheCalculatorIFMDealer LocatorInformations Mifid retailActie particulierOnline financieringLease on WebGDPRPublicatie - uitstel betaling juni 2020My Finance - Info VragenlijstQuick Access Product BedrijvenQuick Access Product ParticulierenQuick Access Company (Bedrijven)Quick Access Company (particulieren)Quick Access Contact Volkswagen D’Ieteren Finance

BTW-recuperatie op bedrijfsvoertuigen

Tot 2012 kon er maximum 50% van de BTW teruggevorderd worden voor personenvoertuigen en 100% voor lichte bedrijfsvoertuigen.

De BTW met betrekking op de aanschaf en de gebruikskosten van het voertuig kan worden gerecupereerd voor zover het bedrijf (of de zelfstandige ondernemer) BTW-plichtig is.

De regelgeving omtrent de aftrekbaarheid van BTW is gebaseerd op het percentage beroepsgebruik van een bedrijfsvoertuig dat gratis ter beschikking wordt gesteld voor gemengd gebruik (professioneel en privégebruik). De regelgeving is eveneens van toepassing op lichte bedrijfsvoertuigen. Opgelet, de maximale btw-recuperatie van 50% voor voertuigen blijft van toepassing.

 

Er zijn 3 manieren waarop het percentage beroepsgebruik van een bedrijfsauto kan worden bepaald:

  1. Via de registratie van een rittenadministratie
  2. Forfaitaire berekening van het privégebruik
  3. Algemeen forfait zakelijk gebruik op 35%

In het geval van een persoonlijke inbreng of bijdrage van de werknemer blijft de onderneming 50% van de BTW van de voertuigen recupereren, maar moet er een jaarlijkse regularisatie op basis van de normale waarde plaatsvinden.

Meer weten